Je aanslag 2020 binnen? Zo krijg je (misschien) geld terug
2020 was voor veel zzp’ers en ondernemers financieel gezien een stressvol jaar om snel te vergeten. Als je omzet een tik heeft gehad, krijg je via de IB-aangifte hopelijk een bedrag terug in plaats van een aanslag. Maar wat veel zzp’ers niet weten, is dat er een extra teruggave valt te halen door je aanslagen van drie jaar te ‘middelen’. Als zzp’er heb je goede en slechte jaren. En 2020 was voor veel zzp’ers een heel erg slecht jaar. Óók als je geen Tozo-steun nodig had of kreeg vanwege de partnertoets. Weinig omzet betekent weinig winst, misschien zelfs rode cijfers. Door de manier waarop de inkomstenbelasting is georganiseerd, met heffingskortingen en de zelfstandigenaftrek, is de kans groot dat je geld terugkrijgt. Maar zitten mogelijk nog honderden euro’s aan teruggave in het vat, als je een verzoek tot middeling indient.
Wat is middeling?
Als je drie jaar na elkaar een sterk wisselend inkomen hebt, dan heb je ook flinke uitschieters naar boven en beneden qua belastingaanslag en betaal je misschien meer belasting dan wanneer je inkomen gelijkmatig verdeeld was over deze jaren. Je kunt de Belastingdienst vragen om je inkomen te ‘middelen’. De belasting wordt dan berekend over je gemiddelde inkomen in die periode. Dit gebeurt door middeling van het inkomen uit box 1 (inkomen uit werk en woning) van drie aaneengesloten jaren.
Hoe werkt het?
- Je telt je belastbare inkomen uit werk en woning (box 1) van drie aaneengesloten jaren bij elkaar op. Je gebruikt hiervoor de bedragen op je definitieve aanslag inkomstenbelasting.
- De som van de drie inkomens uit box 1 deel je door drie.
- Over dat nieuwe (gemiddelde) inkomen per jaar berekent de Belastingdienst de belasting.
Als je het verschil met de belasting die je bij elkaar opgeteld over die drie jaar hebt betaald meer is dan € 545, dan heb je recht op een teruggave. Als je in 2020 een enorme terugval qua inkomen had ten opzichte van 2018 en 2019, is de kans redelijk groot dat je geld terugkrijgt.
Óók bij een ontslagvergoeding
Een wisselend inkomen is natuurlijk niet iets wat alleen maar speelt voor ondernemers of rondom de coronacrisis. Misschien ben je na een reorganisatie ontslagen, heb je een transitievergoeding gehad en ben je daarna voor jezelf begonnen.
Belastinggeld terug
Situaties waarin je mogelijk belastinggeld terugkrijgt:
- Je bent net begonnen met werken (na je studie).
- Je hebt een ontslagvergoeding (transitievergoeding) gekregen.
- Je bent net gestopt met werken.
- Je hebt een sabbatical (onbetaald verlof) gehad.
- Je bent minder gaan werken.
Je kunt ook wachten met middeling als 2020 niet zo’n goed jaar was, en afwachten wat je de hoogste teruggave oplevert:
- de kalenderjaren 2018 t/m 2020
- de kalenderjaren 2019 t/m 2021
- de kalenderjaren 2020 t/m 2022
Vooruitkijken en plannen
Als zelfstandig ondernemer heb je te maken met up’s & downs. Daar leer je mee om te gaan. Je weet dat je een buffer nodig hebt voor tegenslagen. Kijkt vooruit en maakt plannen hoe je nieuwe en/of extra omzet kunt genereren. En zorgt dat je genoeg geld reserveert voor belastingen, die je het liefst via de vooraanslag betaalt. De belangrijkste les van 2020 is waarschijnlijk wel dat je als ondernemer in scenario’s moet denken én hoe belangrijk het is dat je financieel overzicht behoudt. Je boekhouder kan als financieel adviseur helpen aan grip op de cijfers. Dat geeft rust, waardoor je je energie kunt steken in je onderneming.