Blog: Zo werk je aan je duurzame inzetbaarheid als zelfstandige

Blog: Zo werk je aan je duurzame inzetbaarheid als zelfstandige

Ondernemers staan altijd “aan”, maar lopen volgens de statistieken minder risico op een burn-out dan werknemers. Ondernemerschap lijkt mensen gelukkiger te maken, ondanks een hoger stressniveau, blijkt uit onderzoek. Met deze vijf tips blijf je als zelfstandige “in control”.

Als zelfstandige ondernemer is het belangrijk om zowel financieel gezond te blijven als mentaal en fysiek in balans te zijn.

Uit onderzoek blijkt dat ondernemers in vergelijking met werknemers een hoger stressniveau hebben. Toch is het risico op een burn-out voor ondernemers aanzienlijk lager dan voor werknemers. Dit komt door wat onderzoekers omschrijven als een “positieve werkverslaving”. UvA-hoogleraar Entrepreneurship Martin Obschonka en zijn collega’s ontdekten dat ondernemerschap gemiddeld genomen mensen gelukkiger maakt.

1. Koester je autonomie als ondernemer

“Ondernemerschap biedt ondernemers een hoge mate van persoonlijke werkautonomie,” aldus de onderzoekers. “Dit leidt tot een positief psychologisch rendement op de forse investering die ondernemers doen door hun grote betrokkenheid bij het werk. Door deze autonomie ervaren ondernemers doorgaans meer energie, een positievere gemoedstoestand en meer werkgeluk dan werknemers in loondienst.”

2. Groei is niet altijd beter
Niet iedereen is een goede baas. Vooral ondernemers met een eenmanszaak (zonder personeel) blijken minder risico te lopen op een burn-out, volgens het UvA-onderzoek. Het risico op burn-outklachten neemt juist toe wanneer een ondernemer personeel in dienst neemt. Denk daarom goed na voordat je deze stap zet.

3. Houd contact met de basis
Als ondernemer draag je de eindverantwoordelijkheid en ben je vaak geneigd net die extra stap te zetten. Dit kan leiden tot stressvolle situaties, zoals overwerken of werken op momenten waarop je eigenlijk zou moeten uitrusten (’s avonds, in het weekend of tijdens vakanties). Een goede balans tussen werk en privé is essentieel. Vergeet niet dat je partner en gezin ook tijd en aandacht nodig hebben.

4. Voorkom financiële stress: blijf ‘in control’
Bijna één op de negen ondernemers (11,7%) heeft burn-outklachten. Voor vrouwelijke zelfstandig ondernemers ligt dit percentage iets hoger: 12,7% (bron: RIVM). Vooral jonge ondernemers (tot 34 jaar) lopen risico, vaak door financiële stress. Met deze tips blijf je “in control”:

  • Keer jezelf een vast (netto) “salaris” uit. Baseer dit op je omzet van vorig jaar. Bij hogere inkomsten kun je je buffer vergroten.
  • Gebruik online boekhoudprogramma’s. Deze maken je leven eenvoudiger met handige functies zoals btw-koppelingen en financiële dashboards.
  • Pas je voorlopige aanslag aan bij een goed jaar. Dit voorkomt stress of je wel voldoende belasting hebt gereserveerd en bespaart rente bij je aangifte.

5. Blijf ‘in control’ #2: regels kunnen veranderen
De Belastingdienst gaat vanaf 1 januari 2025 de wet DBA handhaven. Dit zorgt voor veel vragen bij zzp’ers en opdrachtgevers. Het is belangrijk om te weten wat dit voor jou betekent en om tijdig actie te ondernemen als dat nodig is.

Daarnaast worden in steeds meer gemeenten “zero-emissie”-zones ingevoerd. Controleer hoe lang je nog met je huidige bedrijfsbusje de stad in mag. Overweeg bij aanschaf van een nieuw busje de belastingvoordelen, subsidies en de totale kosten, inclusief onderhoud en laad- of brandstofkosten. Je boekhouder kan je hierbij adviseren.

Met deze tips werk je niet alleen aan je duurzame inzetbaarheid, maar blijf je ook “in control” over je werk, financiën en toekomst als zelfstandige.

Bron: deZZP.nl

————————————————————————————————————————————————————-

NOAB KEURMERK

De Nederlandse Orde van Administratie- en Belastingdeskundigen (NOAB) is een branchevereniging met ruim 1.000 aangesloten kantoren.
Deze aangesloten administratie- en belastingadvieskantoren bedienen tezamen ongeveer 175.000 ondernemers in het MKB-segment,
waarbij het ontzorgen, begeleiden en adviseren van de ondernemer centraal staat.