‘Ik ben er trots op wat we allemaal voor elkaar weten te boksen’
Interview uit 2017 in Activa met directeur Michel Hamer op het moment dat hij 12,5 jaar in dienst van NOAB. Een periode die zich kenmerkt door groei en het feit dat NOAB inmiddels breed wordt gerespecteerd. “Maar,” waarschuwt hij, “de komende 12,5 jaar worden niet hetzelfde als de afgelopen 12,5 jaar.” Dat lijkt een understatement, want er is veel meer aan de hand, zo vindt hij.
“Het is mistig in de branche,” zegt Michel. “Iedereen vraagt zich af wat er gaat gebeuren. We zitten in een transitieperiode, waarbij niemand weet hoelang het mistig blijft. De huidige business gaat nog wel een aantal jaren door, maar er staan ons veranderingen te wachten die we nu wellicht nog niet kunnen overzien.” Daarover later meer.
Prima combinatie
Michel Hamer (44 jaar), een tikkeltje ongeduldig, eigenwijs, maar zeker ook met oog voor wat er om hem heen gebeurt.
Hij kwam 12,5 jaar geleden als manager externe betrekkingen bij NOAB in dienst. Er volgde een periode van ruim vijf jaar waarin hij kennis maakte met alle ins en outs van NOAB. In die tijd volgde Michel de masteropleiding strategisch management, een opleiding waarin geleerd wordt hoe organisaties hun langetermijndoelen effectief en efficiënt kunnen realiseren, waarbij het vooral draait om focus. In maart 2010 werd hij naast Ed de Vlam directeur van NOAB. “Een prima combinatie,” vindt hij. “Ik heb erg veel geleerd van Ed, hij is een perfecte sparringpartner voor me.”
Focus, het woord is al even gevallen. “NOAB is een vereniging waarbij alles staat of valt met het bestaansrecht van de club. Het gaat om de positie in de markt van de aangesloten kantoren. Kunnen zij voor een onderscheidende positie bij de MKB’er zorgen en zien zij tevens het belang van het lidmaatschap van NOAB? Samen met het bestuur en de medewerkers van NOAB werken we daar al jaren aan en het is wat mij betreft een successtory wat we als club hebben bereikt.”
Platte organisatie
Dit blijkt, wat Michel betreft, uit twee feiten. “Ten eerste is dat de waardering van de leden en daarnaast het feit dat we van een club die zich graag mocht afzetten, zijn geworden tot een club waar andere partijen graag mee samenwerken. NOAB wordt gewaardeerd en gerespecteerd, en daar mogen we als relatief kleine organisatie trots op zijn.” Hij geeft aan dat dit met name te danken is aan de platte organisatie die NOAB is. “Daardoor kan er snel worden geschakeld en zijn we heel dynamisch.”
Uit de waardemeter, waarmee wordt gemeten wat leden de zogeheten belevingswaarde van het lidmaatschap van NOAB vinden, blijkt dat leden zeker meerwaarde ervaren. Michel: “Het resultaat van dit representatieve onderzoek geeft aan dat men 8,5 keer de contributie ervaart als toegevoegde waarde. Dat zegt niet alles, maar is wel een mooie indicatie.”
Proactief
“Nog belangrijker echter is dat we vanuit de achterban horen dat ze het prettig vinden dat NOAB proactief is. Bijvoorbeeld met discussiebijeenkomsten en educatiebijeenkomsten waar onderwerpen als nieuwe businessmodellen, ICT-ontwikkelingen en ethiek en integriteit centraal staan. Dit zijn ook onze pijlers uit het beleidsplan, waarop we concrete acties in het jaar plannen, zoals bijvoorbeeld de NOAB Ledendag.”
Dit jaar staan tijdens de Ledendag de onderwerpen Fintech en soft skills centraal en daarmee maken we een bruggetje richting toekomst. Een toekomst waarover Michel niet pessimistisch is, integendeel. “Ik ben juist vol ambitie, ook persoonlijk, er komt een periode aan die kansen biedt, maar dan moeten we wel nu in beweging komen.”
Uitdaging
“Het is mistig, onrustig,” gaat hij verder. “Kijk concreet naar de ICT-ontwikkelingen. Op dit moment kan de samenstelpraktijk al volledig geautomatiseerd worden uitgevoerd. Dat werk gaat op termijn echt verdwijnen. Ik zie dat niet met angst tegemoet, maar juist als een uitdaging.”
“We gaan toe naar een andere toegevoegde waarde, daar moet elke kantoorhouder aan gaan werken. Want ja, je krijgt daadwerkelijk een andere rol als kantoor, alleen hoe snel dat gaat is niet te voorspellen. Dat het gaat gebeuren, staat voor mij vast. Maar, ook NOAB zal haar rol moeten veranderen. We zeggen altijd een gidsfunctie te hebben voor de leden, maar die moeten we dan ook verder vorm gaan geven. Daar zijn we overigens al volop mee bezig.”
“We moeten met elkaar uit de oude structuren stappen en de strategie veel meer focussen op ondernemerschap, letterlijk en figuurlijk. De grootste onderschatting is wanneer we de veranderingen die er komen niet serieus nemen. Sommige NOAB-kantoren stappen nu al de mist in en vragen zich daadwerkelijk af hoe ze van toegevoegde waarde kunnen blijven. En daar gaat het om. Acteren, in beweging komen is een must. NOAB wil daar graag bij helpen, wij gaan volledig voor die toekomst.”
Bron: Activa magazine 2017