Blog: “Preppen” voor ondernemers: Zo ben je voorbereid op het onverwachte

Blog: “Preppen” voor ondernemers: Zo ben je voorbereid op het onverwachte

Mark Rutte waarschuwde als NAVO-baas onlangs dat je een voorraad in huis moet hebben voor noodsituaties. De DNB adviseert contant geld achter de hand te houden voor het geval van een cyberaanval. Hoe moet je je als ondernemer voorbereiden op het onverwachte?

Ondernemers zijn optimisten. Maar als ondernemer weet je ook dat dingen vaak anders gaan dan je vooraf had bedacht. Sinds de coronapandemie weten we ook dat onverwachte situaties soms je voorstellingsvermogen te boven gaan. Maar ook dat ondernemers creatiever en robuuster zijn dan ze vooraf hadden kunnen bedenken.

“Preppen” houdt in dat je je voorbereidt op een noodsituatie. Voor thuis moet je dan denken aan voldoende water, een noodrantsoen aan voeding, een gasstelletje en kaarsen en een zaklantaarn. Als ondernemer red je het daar niet mee en liggen de uitdagingen op een heel ander vlak.

1. Zorg voor een solide financiële buffer
De belangrijkste les van de coronacrisis is dat je een financiële buffer moet hebben voor als de economie plotsklaps stilvalt. Zelfs jaren na de pandemie voelen veel ondernemers nog steeds de financiële consequenties, onder meer door de coronasteun die achteraf moest worden terugbetaald. Dat brengt het verhaal naar punt 2 van de buffer: Maak automatische reserveringen voor de Belastingen. De Belastingdienst heeft geen eindeloos geduld bij belastingachterstanden.

2. Financier je onderneming gezond
Leningen zijn fijn om groeiambities waar te maken. Maar banken zijn steeds meer terughoudend en risicomijdend. Problemen ontstaan veelal als de bank de financiering terugtrekt en aanvulling van het uitstaande krediet eist. Dat is vooral zuur als je als ondernemer privé hebt meegetekend voor de lening. Laat je daarom goed adviseren als je financiering nodig hebt en neem de tijd voor de kleine lettertjes van het contract.

3. De ijzeren voorraad
De afgelopen jaren waren er meerdere keren “hickups” in de logistieke keten. Onder meer covid en de blokkade van het Suezkanaal zorgde ervoor dat er tekorten qua onderdelen ontstonden. Zorg dat je voldoende materialen in huis hebt om de productie draaiende te houden. En bouw aan goede relaties in het netwerk en de supply chain, zodat je niet afhankelijk bent van 1 leverancier en een back-up hebt waarop je kunt terugvallen.

4. Doe een cybersecurity-check
(En sluit eventueel een bijbehorende verzekering af). Dit zijn de kwetsbaarheden die je moet vermijden:

  • Inlog: Cybercriminelen worden steeds vindingrijker en de inbraaktools die ze gebruiken steeds geavanceerder. Een inlog die alleen uit een gebruikersnaam en wachtwoord bestaat, is niet veilig meer. Gebruik voor belangrijke applicaties een inlog in twee stappen, bijvoorbeeld een sms-cijfercode.
  • Website en e-mail: via nl kun je controleren of je website en e-mail voldoen aan de beveiligingstandaarden. Met een test krijg je een uitgebreid rapport met de kwetsbaarheden die om extra aandacht vragen.
  • Back-ups, software-updates en anti-virussoftware: een goede bescherming bestaat uit 7 maatregelen en houdt er ook rekening dat je ondanks alle maatregelen toch te maken krijgt met een cyberaanval.

Als ondernemer heb je een klankbord nodig die je de juiste, kritische vragen stelt. Een adviseur die snapt waar je kwetsbaarheden liggen en wat je ambities zijn. Zodat je met vertrouwen kunt focussen op je onderneming.

Bron: deZZP.nl

————————————————————————————————————————————————————-

NOAB KEURMERK

De Nederlandse Orde van Administratie- en Belastingdeskundigen (NOAB) is een branchevereniging met ruim 1.050 aangesloten kantoren.
Deze aangesloten administratie- en belastingadvieskantoren bedienen tezamen meer dan honderdduizenden ondernemers in het MKB-segment,
waarbij het ontzorgen, begeleiden en adviseren van de ondernemer centraal staat.