Mkb’ers beter beschermd dankzij kortere wettelijke betaaltermijn

Mkb’ers beter beschermd dankzij kortere wettelijke betaaltermijn

‘Gewoon’ op tijd betalen moet de norm worden, vindt het kabinet. Met het verkorten van de maximale betaaltermijn van 60 naar 30 dagen voor betalingen van grote bedrijven aan het midden- en kleinbedrijf (mkb) worden mkb-ondernemers voortaan beter beschermd. Wat betekent deze betaaltermijn voor jou? Ontdek het in dit artikel:

  • Wat verandert er?
  • Voor wie geldt de nieuwe betaaltermijn?
  • Hoe pas je als mkb’er de nieuwe betaaltermijn toe?

Als zakelijke facturen niet op tijd betaald worden, dan kan dit de groei van een onderneming remmen of zelfs het voorbestaan van een bedrijf bedreigen. Als ondernemer heb je geld nodig om je kosten te betalen en te investeren. Vooral kleine en middelgrote ondernemers zijn kwetsbaar: over het algemeen beschikken zij over kleinere reserves dan grote bedrijven, waardoor ze eerder in de knel komen als de betaling van hun facturen op zich laat wachten. Volgens bedrijfsinformatiespecialist Graydon moesten ondernemers in het mkb in 2021 gemiddeld 43 dagen wachten op betalingen van grote bedrijven. Om mkb’ers beter te beschermen, wordt de wettelijke betaaltermijn van het grootbedrijf aan het mkb verkort naar 30 dagen.

Wat verandert er?
De Tweede Kamer heeft een wetsvoorstel aangenomen om de wettelijke termijn waarbinnen grote bedrijven de facturen van mkb-ondernemers moeten betalen, te halveren. Als de wijziging ingaat, moeten facturen voortaan binnen maximaal 30 dagen in plaats van 60 dagen betaald worden. De maximale wettelijke betaaltermijn wordt hiermee gelijkgesteld aan die van de overheid. Naar verwachting gaat de wijziging in per 1 juli 2022.

Voor wie geldt de nieuwe betaaltermijn?
De wijziging gaat gelden voor grote bedrijven die zaken doen met mkb’ers. Een grote onderneming heeft minimaal 250 fte in dienst of meer dan 50 miljoen euro omzet en een balanstotaal van minimaal 43 miljoen euro. Met de wijziging van de wettelijke betaaltermijn zijn grote bedrijven straks verplicht om voor mkb-ondernemers een betaaltermijn te hanteren van maximaal 30 dagen. Nu is dit nog 60 dagen. Grote bedrijven moeten inventariseren welke leveranciers tot het mkb behoren en hun inkoopvoorwaarden aanpassen.

Hoe pas je als mkb’er de nieuwe betaaltermijn toe?
Ben je ondernemer in het mkb en doe je zaken met grote bedrijven? Dan moeten zij jouw facturen straks binnen maximaal 30 dagen betalen. Hanteer je nu een langere betaaltermijn? Communiceer met grote bedrijven dat je de wettelijke maximale termijn gaat toepassen en pas je voorwaarden, contracten en facturen hierop aan. Vergeet de wijziging niet door te voeren in je boekhoudpakket. Goed om te weten: grote bedrijven werken vaak met inkoopvoorwaarden. Vraag je klanten ook om deze aan te passen.

Meer weten?
Een gezonde kaspositie is essentieel om de continuïteit van jouw onderneming te kunnen borgen. Zorg dus dat je zoveel mogelijk controle houdt over je kasstromen. Wist je bijvoorbeeld dat elektronische facturen automatisch verwerkt kunnen worden en daarmee vaak sneller betaald worden dan papieren of digitale facturen? Lees ook ons blog ‘Elektronisch factureren voor ondernemers: dit moet je weten’.

Meer tips nodig om grip te houden op je financiën? Zoek een betrouwbare partner voor financieel en fiscaal advies die met je meedenkt.


Ga naar de kennisbank voor alle blogs en verhalen.