Blog: Goede raad is duur

Blog: Goede raad is duur

Goede raad is duur betekent dat iets bijna te moeilijk is om er goede raad over te kunnen geven. Sommigen nemen het gezegde letterlijk, als je denkt dat raad van een gespecialiseerd persoon, zoals een advocaat of notaris, veel kost. Combineer je beide – de betekenis én de letterlijke interpretatie – dan zou je ook kunnen concluderen dat goede raad over moeilijke onderwerpen je geld waard is. 

Een tweede gezegde over advies krijgen luidt: goede raad is goud waard. De letterlijke betekenis hiervan is dat je goed moet opletten of de raad die je krijgt niet heel waardevol is. Je hebt vast wel een voorbeeld uit je eigen leven van een advies waar je achteraf heel erg blij mee was. Iets dat je voor veel ellende heeft behoed of waar je juist enorm veel profijt van hebt gehad.

Een fout in de IB-belasting

Bij de jaarlijkse aangifte is het niet anders: een fout is zo gemaakt, en je betaalt al gauw meer belasting dan strikt noodzakelijk is. De IB-aangifte is ingewikkeld. Het is een vak om de fiscale regels in de finesse te begrijpen, zoals bijvoorbeeld bij de jaarruimte en reserveringsruimte voor lijfrentepremies.

Zelf doen kan, maar de kans is groot dat je aftrekposten mist of fouten maakt in de aangifte. Je laat al snel geld liggen omdat je aftrekposten niet kent of betaalt teveel omdat je niet het maximale uit de toebedeling tussen partners haalt. Bovendien kost het je veel tijd die je beter in je onderneming kunt steken, want daar verdien je je geld.

Toebedelen tussen partners

Bij sommige inkomsten, aftrekposten en het box 3-vermogen mag je als partners zelf bepalen wie wélk deel daarvan aangeeft in de aangifte. De belangrijkste post die tussen partners mag worden verdeeld is het belastbare inkomen uit de eigen woning.

Een voor de hand liggende gedachte is dat je dat zelf wel uitvogelt bij het invullen van je elektronische aangifte. Waarbij je ervan uitgaat dat degene met het hoogste inkomen in het hoogste belastingtarief valt. Dus daar is de meeste winst te behalen. De waarheid is dat dit niet per se opgaat, omdat de inkomstenbelasting veel meer is dan tariefschijven. Je hebt de algemene heffingskorting, de arbeidskorting én de toeslagen. Het is kortom een stelsel van communicerende vaten, waarbij het handig is als je de fiscale systematiek doorgrondt.

Belastingadvies is een vak

Al sinds de farao’s wordt belasting geheven. Egyptische boeren moesten een percentage van hun oogst inleveren bij het gezag. In Nederland betalen we al belasting sinds de komst van de Romeinen. Maar pas sinds 1914 betalen mensen die meer verdienen ook meer belasting (bron: Rijksoverheid). Het belastinggeld dat binnenkomt, wordt uitgegeven aan de infrastructuur en zorg of subsidies, bijvoorbeeld voor verduurzaming.

Hoeveel je aan inkomstenbelastingen betaalt, is van allerlei factoren afhankelijk. Er zijn heffingskortingen, en vooral ook veel aftrekposten. Bijvoorbeeld in de vorm van de hypotheekrenteaftrek, zelfstandigenaftrek, premies voor je pensioenopbouw, investeringsaftrek. Daarnaast heb je mogelijk recht op toeslagen. Bij elkaar wordt er via fiscale regels zo’n 80 miljard euro heen-en-weer geschoven.

Winst-en-verliesrekening

Van de bekendste aftrekposten ben je je vermoedelijk wel bewust. Maar zoveel meer (voordeel) te behalen. Bovendien liggen aan de IB-aangifte de balans en de winst-en-verliesrekening ten grondslag. Ook daarin moet je de boekhoudregels volgen, zoals de afschrijving van bedrijfsmiddelen en het verwerken van zogenoemde gemengde kosten. De laatste zijn beperkt aftrekbaar van de winst. Fijn als je dat door een professional laat doen.

————————————————————————————————————————————————————-

NOAB KEURMERK

De Nederlandse Orde van Administratie- en Belastingdeskundigen (NOAB) is een branchevereniging met ruim 1.000 aangesloten kantoren.
Deze aangesloten administratie- en belastingadvieskantoren bedienen tezamen ongeveer 175.000 ondernemers in het MKB-segment,
waarbij het ontzorgen, begeleiden en adviseren van de ondernemer centraal staat.

 

 

 

 


Ga naar de kennisbank voor alle blogs en verhalen.