Blog: Je geld verdienen op online platforms zoals Vinted, Amazon, Airbnb?

Blog: Je geld verdienen op online platforms zoals Vinted, Amazon, Airbnb?

DAC7: dit betekent de nieuwe rapportageplicht van online platforms voor jou

 Ondernemers met een digitaal platform zijn sinds 1 januari 2023 verplicht om verkopers te identificeren. In 2024 moeten zij voor het eerst de gegevens van verkopers en hun transacties uit 2023 aanleveren bij de Belastingdienst. Exploiteer je een online platform? Of verkoop je regelmatig goederen of diensten via een platform, zoals Marktplaats, Bol of Vinted? Zorg dat je tijdig voorbereid bent. Wij zetten op een rijtje wat de nieuwe rapportageverplichting voor jou betekent:

De DAC7 in het kort

Door de digitalisering van de economie bestaat het risico dat ondernemers die iets verkopen via een online platform niet genoeg belasting afdragen over hun verdiensten. Om dit risico te ondervangen, is de Europese richtlijn DAC7 ingevoerd. Op grond van deze richtlijn zijn exploitanten van digitale platforms verplicht om gegevens bij te houden van verkopers en hierover jaarlijks te rapporteren, zodat de autoriteiten deze gegevens internationaal kunnen uitwisselen, zicht hebben op de inkomsten van verkopers én verschuldigde belastingen kunnen vaststellen.

Wat is een online platform?

De DAC7 geldt voor elk online platform dat kopers en verkopers bij elkaar brengt voor de verkoop van goederen, het verlenen van persoonlijke diensten of de verhuur van onroerend goed of transportmiddelen. Denk bijvoorbeeld aan een website of een app waar vraag en aanbod worden samengebracht, zoals Amazon, Thuisbezorgd en Airbnb. Maar ook als je als kleinere ondernemer op je website diensten of producten aanbiedt van andere aanbieders, dan kun je onder de rapportageplicht vallen. Wordt een app of website alleen gebruikt om te adverteren, betalingen te verwerken of gebruikers door te verwijzen, zoals bij een zoekmachine? Dan geldt de rapportageverplichting niet. Twijfel je of de plicht voor jouw platform geldt? Gebruik de checklist van de Belastingdienst.

Wat moet je doen als platformexploitant?

Als exploitant van een online platform moet je begin 2024 voor het eerst de verzamelde gegevens van nieuwe verkopers over het kalenderjaar 2023 rapporteren. Zorg dus dat je voorbereid bent. Breng in kaart welke gegevens je moet rapporteren, wat de verificatievereisten zijn en of jouw systemen of processen hierop aangepast moeten worden. Vergeet ook de verkopers niet te informeren. Vanaf 2024 moet je gegevens verzamelen van alle verkopers. Denk aan gegevens over de identiteit, maar ook het aantal verrichte transacties en de behaalde omzet. Dien je als platformexploitant geen rapportage in? Dan riskeer je een boete. Ook kun je strafrechtelijk worden vervolgd. Bekijk ook de tijdlijn voor platformexploitanten.

Wat moet je weten als verkoper?

Verkoop je minimaal 30 producten of behaal je minimaal 2.000 euro omzet in een jaar via een online platform? Dan is de platformexploitant verplicht om jouw gegevens te rapporteren bij de Belastingdienst. Een platform kan vragen om aanvullende gegevens, bijvoorbeeld je geboortedatum of fiscaal identificatienummer. Als verkoper moet je zelf controleren of de gegevens die een digitaal platform over jou rapporteert correct zijn. Aan de hand van deze gegevens kan de Belastingdienst toetsen of je deze gegevens in jouw belastingaangifte hebt verwerkt. Zorg dus voor een tijdige btw-registratie. Een NOAB-kantoor kan je hierbij helpen.

Goed om te weten: voor de rapportageplicht maakt het niet uit of een verkoper als particulier of als ondernemer gebruikmaakt van het platform. Ben je benieuwd welke gegevens platformexploitanten delen met de Belastingdienst? Bekijk de checklist van de Belastingdienst.

 

 

————————————————————————————————————————————————————-

NOAB KEURMERK

De Nederlandse Orde van Administratie- en Belastingdeskundigen (NOAB) is een branchevereniging met ruim 1.000 aangesloten kantoren.
Deze aangesloten administratie- en belastingadvieskantoren bedienen tezamen ongeveer 175.000 ondernemers in het MKB-segment,
waarbij het ontzorgen, begeleiden en adviseren van de ondernemer centraal staat.

 

 

 

 


Ga naar de kennisbank voor alle blogs en verhalen.