Blog: Ondernemen is ook je angst overwinnen

Blog: Ondernemen is ook je angst overwinnen

Ondernemers zijn optimisten, zo luidt het cliché. Maar ondernemers en zzp’ers zijn in de praktijk vooral calculerende realisten. Om succesvol te zijn, moet je eerst leren over je angsten heen te stappen. ‘Het beest in de bek kijken’, zoals oud-Denker des Vaderlands René Gude gepassioneerd betoogde.

Je niet laten ontmoedigen of wegkijken – Als het ellendig is, dan is het ellendig. “Je moet je laten verrassen door het leven,” luidde zijn advies en levensfilosofie. Hij muntte hiervoor het woord ‘depressionisme’, wat staat voor mislukt pessimisme. Gude wist waarover hij sprak, zelf had hij nog maar kort te leven toen hij zijn woorden uitsprak. Als depressionist weigerde hij bij de pakken neer te zitten.

 

Durf uit je comfortzone te stappen

Calculerende realist of depressionist? Uiteindelijk draait het niet om de naam die je eraan geeft, maar om de levenshouding waarmee je als ondernemer en zzp’er het leven tegemoet treedt. Als je eigen baas bent, heb je niemand waarachter je je kunt verschuilen. Je moet altijd vooruit, ook bij stevige tegenwind. Niet wegduiken, maar leren van tegenvallers en uit je comfortzone durven stappen.

 

1. ’Nee’ kunnen zeggen tegen opdrachtgevers

Het grote dilemma waar je vroeg of laat tegenaan loopt als eigen baas, is een opdrachtgever teleurstellen en ‘nee’ moeten zeggen. Je móet voor jezelf leren kiezen en grenzen afbakenen. Dit is belangrijk om het plezier in je werk te houden. Als je altijd op en over je grens gaat om je opdrachtgever niet teleur te stellen, houd je geen tijd over om vooruit te kijken en nieuwe klanten te werven.

‘Nee’ zeggen hoort bij het ondernemerschap. Het gaat om de vrijheid bewaken die zzp’ers als eerste noemen bij de vraag waarom ze niet in loondienst willen werken. De autonomie over je leven en werk behouden. Als je je werk goed doet, klopt de opdrachtgever heus wel weer bij je aan.

2. Het begint met goede afspraken over je tarief

Met de inflatiecijfers ontkom je er niet aan om te onderhandelen over je tarief. Een belangrijke troost is dat opdrachtgevers vaak ook maar een slag in de lucht slaan van wat een redelijk tarief is. Met een inflatie met dubbele cijfers heb je voldoende reden om het gesprek aan te gaan.

Een valkuil bij onderhandelingen waar veel zzp’ers in trappen, is onvoldoende tijd nemen voor het calculeren van de tijd die een opdracht gaat kosten. Waardoor er sprake is van onbetaalde uren werk. En je alle voordeel van een goed uurtarief in één keer kwijt bent. Het helpt je om de uren die je op een project maakt bij te houden. Zo kun je: a) een nacalculatie maken, en b) word je beter in het maken van kloppende offertes. Wat ook helpt is in de offerte een duidelijke omschrijving te maken van de werkzaamheden. Dat voorkomt dat je bij onverwacht meerwerk voor een klus moet gaan heronderhandelen.

3. Geldzorgen voor zijn qua belastingen en de toekomst

Als starter merk je al gauw dat je als zelfstandig ondernemer heel veel geldvragen hebt. Hoeveel geld moet ik opzijzetten voor de belastingen? Hoeveel geld moet ik sparen voor een buffer? Welke zakelijke kosten mag ik aftrekken? En wat is het verschil tussen kosten en investeren? Het ondernemersleven is een stuk makkelijker als je vat op je omzet, belastingen en kosten hebt. Bijvoorbeeld door de vooraanslag inkomstenbelasting te wijzigen omdat je een goed jaar draait. Daarom is een deskundige, proactieve boekhouder zo belangrijk. Je voelt je sterker als je financieel overzicht hebt. En een klankbord waar je terecht kunt met je vragen.

4. Sparen met een doel

Als ondernemer moet je leren vooruit te kijken. In scenario’s kunnen denken. Dat begint met stroppenpotjes voor als een opdrachtgever niet of veel te laat betaalt. Daarbovenop moet je risico’s afdekken, zoals arbeidsongeschiktheid. Financiële onafhankelijkheid begint met financiële planning en doelen stellen. Veel zzp’ers beginnen daar te laat mee en schatten hun financiële situatie veel te optimistisch in, blijkt uit onderzoek van DNB. Het helpt als je spaart met een doel. Bijvoorbeeld om de vijf jaar een sabbatical van 6 weken, om te werken als ‘digital nomad’. Dat lukt je makkelijker dan je denkt. Je kunt vandaag al een start maken. Het is eerder 2028 dan je denkt😊.

————————————————————————————————————————————————————-

NOAB KEURMERK

De Nederlandse Orde van Administratie- en Belastingdeskundigen (NOAB) is een branchevereniging met ruim 1.000 aangesloten kantoren.
Deze aangesloten administratie- en belastingadvieskantoren bedienen tezamen ongeveer 175.000 ondernemers in het MKB-segment,
waarbij het ontzorgen, begeleiden en adviseren van de ondernemer centraal staat.

 

 

 

 


Ga naar de kennisbank voor alle blogs en verhalen.