Blog: Van schaar tot deegrol, je kunt zoveel meer met ChatGPT

Blog: Van schaar tot deegrol, je kunt zoveel meer met ChatGPT

Waarom is ChatGPT handig voor jou als zzp’er, zelfs als je de schaar, deegrol of hamer hanteert? De beste manier om erachter te komen, is gewoon aan de slag gaan en uitproberen.

Voor het antwoord op bovenstaande vraag gaan we 25 jaar terug in de tijd, na de begintijd van de mobiele telefoon. In de vorm van straatinterviews uit 1998 stelt de bekende documentairemaker Frans Bromet de vraag ‘Heeft u een mobiele telefoon?’. De antwoorden variëren van ‘Nee hoor, ik word toch niet gebeld’ tot ‘Ik zie er absoluut het nut niet van in’. Slechts een enkeling lijkt het wel handig.

ChatGPT maakt het leven makkelijker

Met ChatGPT zal het niet anders gaan. Het is nu nog moeilijk om de voordelen ervan in te zien, behalve dan dat ChatGPT een foutloze tekst over elk onderwerp kan schrijven. Maar voor we het weten kunnen we ons maar moeilijk een leven zonder het gebruiksgemak van ChatGPT en andere AI-toepassingen voorstellen.

Artificiële intelligentie (AI) is het modewoord van 2023 en ChatGPT de hype. Want opeens is er een toepassing die het leven makkelijker maakt. Je hoeft niet meer zelf te zwoegen op een tekst. Scholieren schijnen niet meer zonder te kunnen.

Er zijn veel meer van die handige toepassingen. In Photoshop kun je opdracht “Generatief vullen” geven, waarna het programma een wit stuk buiten het kader automatisch voor jou aanvult. Iets waar vormgevers heel blij van worden. Het kan ook binnen het kader, met een aanvulling naar wens.

Zorgen om ChatGPT zijn niet terecht

Artificiële Intelligentie bepaalt ons leven al langer. Meestal in positieve zin. De meeste software en zoekmachines maken gebruik van deep learning. Maar bijvoorbeeld ook weersvoorspellingen worden steeds beter door het analyseren van informatie (data). Vroeger kon je zeggen: het wordt morgen mooi weer. Nu kun je tot op de hectare voorspellen hoe warm het is om 15.00u, hoe groot de kans op regen is en hoe hard en lang het gaat regenen en waaien.

Als tekstschrijver krijg ik vraag de vraag: maak je je geen zorgen over de gevolgen voor jouw werk? Om eerlijk te zijn, helemaal niet. De wereld verandert. En ik verander wel mee. De verhalen die ik voor mijn opdrachtgevers schrijf, hadden zonder internet en Google nooit de diepte kunnen hebben die ze nu hebben. Als ik iets wil weten, kan ik het checken en onderbouwen met betrouwbare data. En als ik twijfel over de schrijfwijze van een woord, kan ik altijd terecht op een Nederlandse of Vlaamse taalsite.

Er is nog een ander belangrijk voordeel. Ik ben veel minder tijd kwijt aan boekhouden, bijvoorbeeld door de automatische bankkoppeling. De uren die ik daarmee win, pak ik terug in de vorm van vrije tijd en extra klussen. Voor boekhouders en accountants is het leven ook vele malen leuker geworden dankzij de vruchten van de automatisering. Heel veel inklop- en controlewerk gebeurt nu automatisch, waardoor er meer tijd overblijft voor advies. Daar profiteer je weer van als ondernemer, want je hebt heel andere gesprekken.

Kortom, omarm de toekomst. Het leven heeft veel moois te bieden als je openstaat voor verandering.

Bron: deZZP.nl

 

————————————————————————————————————————————————————-

NOAB KEURMERK

De Nederlandse Orde van Administratie- en Belastingdeskundigen (NOAB) is een branchevereniging met ruim 1.000 aangesloten kantoren.
Deze aangesloten administratie- en belastingadvieskantoren bedienen tezamen ongeveer 175.000 ondernemers in het MKB-segment,
waarbij het ontzorgen, begeleiden en adviseren van de ondernemer centraal staat.

 

 

 

 


Ga naar de kennisbank voor alle blogs en verhalen.